Probleme cauzate bebelusului de statul pe spate, timp indelungat

Potrivit recomandarii specialistilor pediatri, dormitul pe spate este cea mai sigura pozitie de somn pentru bebelus, reducandu-se astfel considerabil cazurile aparitiei sindromului mortii subite la sugar. Cum in primele luni de viata somnul reprezinta principala activitate a copilului tau, este important ca pozitia bebelusului sa fie schimbata in momentele cand este treaz , consecintele mentinerii indelungate a unei singure pozitii fiind multiple si complexe.

Deformarea capului bebelusului  poate fi determinata de absenta unei posturari variate . Plagiocefalia este cea mai frecventa deformare craniana intalnita la bebelus, caracterizandu-se printr-o aplatizare oblica a capului. Brahicefalia (cap aplatizat posterior simetric sau asimetric) si scafocefalia (cap aplatizat parietal bilateral) reprezinta alte forme de deformare a capului. Capul nou-nascutului este format din segmente osoase interconectate prin suturi, care mai tarziu se vor inchide. In primele luni de viata insa, craniul este moale si maleabil. Ca urmare mentinerea unei singure pozitii atat in timpul somnului cat si in timpul activitatilor zilnice determina aparitiei deformarilor craniene.

Instalarea contracturilor musculare si a asimetriilor reprezinta alte consecinte ale statului pe spate timp indelungat. Torticolisul este o astfel de scurtare asimetrica a muschiului sternocleidomastoidian care apare atunci cand copilul sta culcat pe spate cu capul orientat intitdeauna intr-o singura directie. Pozitionarea copilului in scaunul de masina sau in scaune special concepute pentru bebelusi, fara a-i sustine capul, va determina capul sa se incline in aceeasi parte, facilitand astfel scurtarea musculaturii. Torticolisul este insotit de plagiocefalie deoarece contractura musculara intretine pozitia capului pe partea turtita. Deasemenea , contractura musculara se poate instala la nivelul membrelor superioare si inferioare, determinand o pozitie in forma de W a bratelor si sub forma de „broscuta”a coapselor.

Intarzierile in dezvoltarea motorie pot aparea dupa o pozitionare pe spate prelungita, deoarece scurtarea asimetrica a musculaturii se instaleaza rapid. Bebelusul cu contracturi musculare ale bratelor, asezat pe burtica, va resimti un disconfort ceea ce va determina aparitia iritabilitatii si in final a plansului. Cand copilul plange, de obicei parintii il reaseaza pe spate ceea ce va face ca bebelusul sa petreaca mai putin timp pe burtica, musculatura spatelui fiind astfel mai putin stimulata, facand dificila parcurgerea urmatoarelor etape de dezvoltare motorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*