Ce trebuie sa stii despre torticolisul congenital

Congenital sau dobandit, torticolisul este o afectiune a gatului bebelusului care necesita atentia echipei interdisciplinare formate din medicul specialist, kinetoterapeut si specialistul ortezist.

 

Dupa cum indica si traducerea din latina a termenului, “gat rasucit”, torticolisul este caracterizat prin contractura asimetrica a celui mai important muschi al gatului, sternocleidomastoidianul, care se intinde de la stern pana in spatele urechii. Pozitia caracteristica a bebelusului cu torticolis este cu capul inclinat pe aceeasi partea cu contractura musculara si rasucit spre partea opusa. Un copil cu torticolis muscular drept va avea capul înclinat spre umărul drept şi faţa răsucită spre umărul stâng. Daca vei palpa gatul micutului, vei simti muschiul sternocleidomastoidian incordat si este posibil ca in mijlocul acestuia sa apara si o umflatura, cu aspectul unei masline.

Torticolisul congenital este cel prezent la nastere si apare ca urmare a unei pozitii vicioase  in viata intrauterina sau ca urmare a unei leziuni musculare in timpul nasterii, care determina , pe masura ce se vindeca, aparitia unui tesut cicatricial care scurteaza muschiul.

Bebelusul poate dezvolta un torticolis postural dupa nastere, torticolis dobandit, ca urmare a unei miscari fortate sau ca urmare a mentinerii unei singure pozitii in timpul somnului.

 

Tratamentul terticolisului

Pentru formele usoare de torticolis, stretchingul muscular, realizat de kinetoterapeut si invatat si repetat de parinti acasa, va ajuta musculatura contractata ca se relaxeze, iar pe de alta parte, va detrmina tonifierea musculaturii pe partea opusa.

Pentru formele mai severe, medicul poate sugera un tratament kinetic intens, insotit si de purtarea unei orteze.

Orteza cervicala sau gulerul cervical, este extrem de important sa fie individualizat. El se realizeaza din spuma poliuretanica – burete, si trebuie sa fie asimetric, pentru a sustine gatul intr-o pozitie cu un usor grad de hipercorectie. In mod evident, un guler cervical realizat simetric va fi usor tolerat de cel mic, insa efecienta sa este diminuata, prelungind inutil durata tratamentul.

Pe langa tratamentul kinetic realizat de kinetoterapeut intr-un centru specializat si purtarea ortezei corective, la fel de importanta este si pozitionarea si stimularea copilului acasa. Parintii si ceilalti adulti care ingrijesc bebelusul, trebuie sa fie instruiti de kinetoterapeut astfel incat sa poata aplica acasa, pe parcursul orelor de somn, ingrijire si joaca principiile posturarii corective.

 

            Incurajeaza-ti bebelusul sa-si  intoarca capul in ambele directii. Aceasta va detensiona musculatura contractata si o va tonifia pe cea slabita. Poti fii pe deplin linistita in ceea ce priveste aceast exercitiu, este sigur pentru copil deoarece isi va intoarce singur capul.

Iata ce ai putea incerca acasa:

  • Cand hranesti copilul, oferai biberonul sau sanul intr-o pozitie care il stimuleaza sa-si rasuceasca capul si in directia opusa pozitiei favorite determinate de torticolis;
  • Cand asezi copilul in patut, pozitioneaza-l cu fata spre perete. Deoarece copiii prefera sa priveasca spre camera, bebelusul tau va rasuci activ capul pentru a-si muta privirea dinspre perete, ceea ce va intinde musculatura contracturata a gatului. Aminteste-ti sa-ti asezi micutul pe spate in timpul somnului, aceasta fiind recomandata de specialisti ca cea mai sigura pozitie de somn a sugarilor;
  • Atunci cand va jucati, atrage-i bebelusului atentia cu jucarii, sunete si surse de lumina care sa-l determine sa-si rasuceasca capul in ambele directii;
  • Nu uita de importanta timpului petrecut de bebelus pe burtica, sub atenta ta supraveghere. Este un exercitiu important pentru tonifierea musculaturii gatului si a umerilor, pregatindu-l pe micut pentru o urmatoare etapa din dezvoltarea sa motrica, tararea.

 

Torticolisul muscular trebuie diagnosticat si tratat timpuriu, deoarece, fara terapie, poate determina aparitia si a altor dezechilibre: deformari ale capului (plagiocefalie), scolioza a coloanei cervicale si dorsale, precum si tulburari de vedere.

 

Indiferent de forma lui, torticolisul, ca de altfel orice afectiune, este important sa fie diagnosticat precoce! Daca observi o pozitie anormala a gatului micutului tau, solicita medicului specialist o examinare fizica a bebelusului. Acesta poate sa evalueze si cat de mult isi poate rasuci copilul capul si va stabili daca si ce atitudine terapeutica se impune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*