Intrebari frecvente despre capul turtit al bebelusului

Forma capului copilului tau nu este primul lucru pe care il observi cand il privesti. Vezi mai de graba zambetul frumos, gropitele din obrajori si ochii mari si luminosi. Insa pe masura ce bebelusul creste , capul turtit poate reprezinta un motiv de ingrijoare pentru parintii preocupati de o dezvoltare armonioasa a copilului. Desi diagnosticul de plagiocefalie poate suna alarmant pentru tine ca mama, deformarea capului se poate corecta, mai ales daca a fost identificata precoce.

 

Forma turtita a capului bebelusului ar trebui sa ma ingrijoreze?

Orice aplatizare a capului bebelusului poate reprezenta un motiv intemeiat sa te prezinti cu puiul tau la medic. Nou nascutul poate prezenta in mod normal asimetrii ale capului. Daca acestea insa persista mai mult de cateva zile sau saptamani de la nastere, atunci vorbim despre deformari patologice ale cutiei craniene.

Plagiocefalia are mai multe grade, de la usoara la medie si severa si este cea mai frecventa deformare craniana intalnita la bebelus, caracterizandu-se prin:

  • aplatizarea oblica a capului. Se poate intalni si aplatizarea posterioara in cazul brahicefaliei sau laterala in cazul scafocefaliei;
  • fruntea poate fi mai proeminenta pe partea afectata;
  • urechea de pe partea afectata poate fi proiectata mai in fata decat cea de pe partea neafectata;
  • un ochi ar putea parea mai mare decta celalalt;
  • nasul poate fi orientat intr-o parte;
  • unul dintre obraji ar putea fi mai proeminent;
  • copilul ar putea avea capul orientat catre o singura directie sau ar putea sa-l miste doar catre o parte, ca urmare a torticolisului instalat.

Forma ciudata a capului doare sau ii afecteaza dezvoltarea?

Turtirea capului nu provoaca durere bebelusului si, conform studiilor efectuate pana in acest moment , nici nu impiedica cresterea si dezvoltarea normala a creierului. Torticolisul, care este insa frecvent asociat plagiocefaliei, poate incetini procesul de dezvoltare motorie a bebelusului , prin dezechilibrul muscular care se instaleaza.

Ce se intampla daca plagiocefalia nu este tratata?

Tinand cont ca aceasta este o afectiune recenta, cu o frecventa in crestere din momentul recomandarii somunului pe spate al bebelusului  ca fiind cel mai sigur, studiile sunt insuficiente, fara sa evidentieze care sunt consecintele lipsei de tratament a plagiocefaliei. Multi medici considera ca netratarea plagiocefaliei nu reprezinta un pericol pentru dezvoltarea normala a copulului, insa exista dovezi care sugereaza ca asimetriile asociate plagiocefaliei moderate si severe, atat cele de la nivelul fetei cat si cele oculare sau la nivelul urechilor, pot constitui, in timp, mai mult decat o simpla problema estetica. Plagiocefaila este o afectiune mai complexa, nu doar o turtire a capului ci o deplasare a tuturor oaselor craniului. Desi nu este difinitoriu pentru viitoarea stima de sine a copilului, aspectul estetic poate fi important.

Cui trebuie sa ma adresez daca observ forma turtita a capului bebelusului meu?

Medicul pediatru este specialistul care vine cel mai frecvent in contact cu bebelusul si care poate depista foarte usor modificarile patologice ale formei capului si aparitia asimetriilor faciale  ce insotesc de obicei plagiocefalia. Neurochirurgul pediatru, neurologul, chirurgul craniofacial, medicul de recuperare sunt specialisti care pot diagnostica cu usurinta plagiocefalia. Cand cauti un medic care sa consulte bebelusul, incearca sa gasesti un specialist cu experienta pediatrica

In ce consta tratamentul  plagiocefaliei?

Succesul remodelarii craniene, in cazul bebelusilor cu plagiocefalie, depinde de depistarea precoce a deformarii craniene. Cand aceasta este identificata parintii precum si  cei ce se ocupa de ingrijirea zilnica a copilului trebuie instruiti cu privire la tehnicile de repozitionare. Aceste tehnici includ atat pozitionarea supravegheata a bebelusului pe burtica cat si adoptarea unor posturi strategice in timpul schimbarii scutecelor, hranirii si manevrarii copilului. Daca terapia de posturare si kinetoterapia nu au avut rezultatele scontate, dupa varsta de 4 luni este recomandata remodelarea prin orteza craniana.

Orteza pentru plagiocefalie este un dispozitiv medical dinamic, individualizat, realizat din material termoformabil. Scopul ortezei este acela de a remodela forma capului intr-una mai simetrica si mai bine proportionata.  Orteza este indicata si postoperator, la bebelusii cu cazuri severe de plagiocefalie si craniosinostoza, cand interventia  chirurgicala constituie o solutie de tratament. Este ideal ca orteza sa fie purtata dupa varsta de 4 luni , in primul an de viata, deoarece, in aceasta perioada, cresterea  activa a cutiei craniene permite remodelarea facila a formei capului. Desi durata tratamentului ortetic va fi mai mare iar corectia poate fi partiala , se pot obtine rezultate bune si dupa varsta de 1 an .  Durata tratamentului este de 2-6 luni, fiind necesara, uneori, confectionarea mai multor orteze succesive. Orteza se va purta progresiv, ajungandu-se la 23 ore pe zi .

Daca bebelusului ii este recomandata purtarea castii, cum fac fata privirilor insistente?

Lucrurile necunoscute starnesc curiozitatea oamenilor. Pastreaza-ti zambetul si vorbeste-i bebelusului. Decoreaza-i casca cu abtibilduri sau stabileste cu tehnicianul care realizeaza casca utilizarea unor imprimeuri pe materialul ortezei, astfel incat aceasta sa semene cat mai putin cu un dispozitiv medical. Gandeste-te la timpul petrecut in spatiul public ca o oportunitate de a-i educa pe ceilalti cu privire la ceea ce inseamna plagiocefalia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


*